Lösningen stödjer avancerad och kraftfull prislogik som kan ställas in med enkla medel.

Prislogiker

Generell information om prislogiker

Du anger per prislogik vilka marginaler som ett visst urval eller en produkt ska bära. De beräknade utpriserna kan kontrolleras via pristestet. Det finns möjlighet att ange tio olika marginalnivåer, läs tio prislistor, per prislogik och du anger på kundkortet vilken prislista som gäller generellt för kunden. De grundläggande tio prislistorna, Prislista 1 till 10, kan kompletteras med kund- eller kundgruppsspecifik prislogik.

Nettailer levereras med två generella prislogiker. En av dessa, som heter "Generell" kan inte editeras eller tas bort. Denna prislogik fungerar som en livrem om du eller någon annan råkar ta bort er specifika generella prislogik. Observera att du måste ändra de förifyllda värdena i den editerbara generella prislogiken till de marginaler som är relevanta i ditt fall. Om den generella prislogiken tas bort, eller om datumet har gått ut kommer den generella prislogiken som inte går att ta bort att användas. Den generella prislogiken används som en fallskärm för att samla upp de produkter som inte faller inom ramen för någon annan prislogik.

Den generella prislogiken kan kompletteras med ett fritt antal prislogiker som anger marginalnivåer på tillverkar-, kategori-, produktfamilj- eller produktnivå. Exempelvis så kan du skapa en prislogik som ger en unik marginalnivå för tillverkaren ”HP”. Du kan sedan förfina modellen med en ny kompletterande prislogik med en annan marginalnivå för exempelvis kategorin ”Datorer/Bärbart/Hewlett Packard”. Du kan vid behov i nästa steg förfina med prislogiker som ger önskad marginal per produktfamilj eller på enskild produktnivå.

Den generella prislogiken kan kompletteras med kundspecifik prislogik. Dessa fungerar tillsammans med den prislista som kunden blivit tilldelad på kundkortet, exempelvis ”Prislista 7”. I praktiken skapas en prislista för en viss kund i kombination med en tillverkare, en kategori eller en produkt. Detta gör det möjligt att ge kunden A en extra prislista med exempelvis 7 % marginal på Apples sortiment, istället för de 10 % som skulle ha erhållits enligt den generella prislistan.

Notera

Det finns stora möjligheter att skräddarsy och finjustera prislogiksstrukturen. När ni skapar er prislogiksstruktur är det av vikt att ni tänker igenom vilken metodik som är användbar för er verksamhet. Grundtanken är att du skall kunna dela in din kundbas i olika segment. Ett visst likartat kundsegment knyts exempelvis till ”Prislista 2” medan ett annat kundsegment knyts till ”Prislista 7”. Den tilldelade prislistan skall täcka de flesta scenario för kunden men kan vid behov kompletteras med kundspecifik prislogik. I grundutförandet finns möjlighet till tio olika prislistor för att hantera kundsegment. Vår bedömning är att en normalåterförsäljare definierar mellan tjugo och fyrtio generella prislogiker som sedan kompletteras med kund- eller kundgruppsspecifika undantag.

OBS!

Prislista 1 är som förval den som används för kunder som inte är inloggade. Detta kan du ändra i Inställningar -> Inställningar -> Standardvärden.

Skapa/Editera prislogik

Prislogik

Funktion

Vad den gör

Namn

Ge din prislogik ett meningsfullt namn. T.ex. "HP bärbara"

Från datum

Ange ett datum fr.o.m. när prislogiken skall gälla.

Till datum

Ange ett datum t.o.m. när prislogiken skall gälla.

Tillverkare

Välj en tillverkare som prislogiken skall gälla för. Om du inte väljer någon tillverkare kommer det gälla samtliga tillverkare.

Kategori

Välj en kategori, underkategori och produktfamilj som prislogiken skall gälla för. Väljer du endast huvudkategori kommer prislogiken gälla för alla underkategorier. Väljer du ingen produktfamilj kommer prislogiken gälla för alla produktfamiljer inom underkategorin.

Produkt

Ange ett artikelnummer om du vill att prislogiken endast skall gälla för en specifik produkt.

Typer

Funktion

Vad den gör

Pristyp

Välj vilken pristyp prislogiken skall ta hänsyn till, Normala, Verva och/eller BID. Om du t.ex. vill ha ett specifikt pris för biddade produkter kan du ange att den endast prislogiken endast skall gälla för BID

Typ

Ange vilken typ av kunder prislogiken skall ta hänsyn till;
'Globala' betyder att prislogiken kommer gälla för alla kunder (om inte en kund har en prislogik kopplad till sig).
'Kundkopplad' betyder att prislogiken endast kommer gälla för specifika kunder eller kundgrupper som du sedan kopplat prislogiken till.

Beräkningstyp

Om du föredrar att arbeta med påslag i stället för marginal så kan du enkelt välja detta under beräkningstyp. Du kan även arbeta med fastpris. Rabatt används sällan. Detta avser vilka inköpspriser som logiken skall tillämpas på. Ange vilken beräkningstyp prislogiken skall använda sig av;
'Påslag' kommer lägga på en procent till inpriset.
'Marginal' kommer anta en specifik procent skall vara den procent som skall gälla som vinst.
'Rabatt' kommer reducera försäljningspriset med en specifik procent.
'Fast pris' förändrar prislogiken till istället ange procent, väljer du ett fast pris i SEK ex moms.

Prislista

Funktion

Vad den gör

Intervall

Om du önskar att arbeta med differentierade marginaler inom olika prisintervall så kan du ange ett fritt antal intervall per prislogik. Det är en funktion som gör det möjligt att generellt sätta marginal inom beloppsgränser. Denna funktion är användbar för exempel lägre prisintervaller där man önskat att ha en högre marginal. Exempelvis så kan man i intervallet SEK 0 - 99 vilja ha 80 % marginal, i intervallet SEK 100 – 199 vill man ha 75 % marginal och så vidare. Glöm ej att klicka på ”Spara” längst ut till höger. Du skapar ett nytt intervall genom att välja ”Lägg till ny rad”. Det startvärde som du anger för det nya intervallet skapar indirekt även slutvärdet för det lägre intervallet. Om du exempelvis anger SEK 100 som startvärde för det nya intervallet så blir slutvärdet för det föregående intervallet SEK 99. Ange, från prislista 1 till 10, vilken procentuell marginal du vill arbeta med. Marginalen innebär i det här fallet andelen av utpriset som är pålägg på inköpspriset. Marginalen skall inte ses som det påslag du vill göra på inköpspriset. Om du exempelvis vill ha 100 % påslag på inköpspriset så motsvaras detta av att du får en marginal på 50 %.

Prislista 1-10

Nettailer har 10 stycken prislistor som tillåter dig att segmentera dina kunder. Detta gör det möjligt att ge kunden A en extra prislista med exempelvis 7 % marginal på Apples sortiment, istället för de 10 % som skulle ha erhållits enligt den generella prislistan.

Notera

Exempel på marginallogik. En produkt har inköpspriset 100 kr. Du vill lägga på 100 kr (100 %) i påslag, vilket ger utpriset 200 kr. Marginalens andel av utpriset blir i det här fallet 100 kr av 200 kr, dvs. 50 %.

OBS!

Prislista 1 visas som förval för icke inloggade kunder på presentationssidorna. Därför bör du normalt alltid ange den högsta marginalen i prislista 1.

Regelverk för prislogik

När ett pris beräknas och visas för kund så prioriteras prislogikerna enligt följande:

  1. Kundspecifik prislogik på produktnivå
  2. Kundspecifik prislogik på produktfamiljsnivå
  3. Kundspecifik prislogik på kategorinivå
  4. Kundspecifik prislogik på tillverkarnivå
  5. Generell prislogik på produktnivå
  6. Generell prislogik på produktfamiljsnivå
  7. Generell prislogik på kategorinivå
  8. Generell prislogik på tillverkarnivå

Om inget ovanstående kriterier uppfylls så används den grundläggande generella prislogiken.

Exempel på prislogiker

Generell prislogik på kategori- och tillverkarnivå

Om du vill att exempelvis HP:s bärbara datorsortiment ska ha en egen marginalsättning så skapar du en prislogik med en kombination av tillverkare och kategori. Gör så här:

  1. Klicka på ”Skapa” eller kopiera en befintlig prislogik.
  2. Ange namn, exempelvis ”HP Bärbart”
  3. Ställ in de start- och slutdatum som gäller för prislogiken. Systemet föreslår datum.
  4. Ange beräkningstyp. Detta avser vilka inköpspriser som logiken skall tillämpas på. Normal är förvald men kan ändras eller kompletteras med Verva och Bid, i de fall där det är relevant.
  5. Välj tillverkaren ”HP” i rullgardinsmenyn för tillverkare.
  6. Välj huvudkategori och underkategori i rullgardinsmenyn för kategorier.
  7. Fyll i önskade marginaler för kategorin ”HP Bärbart” i prislista 1-10.
  8. Spara formuläret.

När det gäller prislogik på kategorinivå så kan dessa skapas för såväl huvudkategori som underkategori. Man kan exempelvis skapa en prislogik för huvudkategorin ”Datorer” som gäller generellt för kategorin. Man kan sedan komplettera med en prislogik för huvudkategorin ”Datorer” i kombination med underkategorin ”Bärbara datorer” för att nå en finmaskigare prissättning där detta är relevant.

Generell prislogik på produktfamiljsnivå

Det finns möjlighet att skapa prislogiker för produktfamilj. Där kan ni söka fram önskad produktfamilj för att sätta prislogik på produktfamiljsnivå. Gör så här:

  1. Klicka på ”Skapa” eller kopiera en befintlig prislogik.
  2. Ange namn, exempelvis ”Lenovo Thinkpad R61”
  3. Ställ in de start- och slutdatum som gäller för prislogiken. Systemet föreslår datum.
  4. Ange beräkningstyp. Detta avser vilka inköpspriser som logiken skall tillämpas på. Normal är förvald men kan ändras eller kompletteras med Verva och Bid, i de fall där det är relevant.
  5. Sök och välj önskad huvud- och underkategori. Därefter visas ett val för aktuella produktfamiljer.
  6. Sök och välj produktfamiljen via sökfunktionen för produktfamilj.
  7. Fyll i de marginaler du vill använda.
  8. Spara formuläret.
Generell prislogik för enskilda produkter

Det finns även möjlighet att skapa prislogiker för enskilda produkter. Detta kan vara användbart vid exempelvis kampanjer. På produktnivå har du även möjlighet att ange fasta utpriser per prislista i stället för marginaler. Gör så här:

  1. Klicka på ”Skapa” eller kopiera en befintlig prislogik.
  2. Ange namn, exempelvis ”HP LP3065 Kampanj”
  3. Ställ in de start- och slutdatum som gäller för prislogiken. Systemet föreslår datum.
  4. Ange beräkningstyp. Detta avser vilka inköpspriser som logiken skall tillämpas på. Normal är förvald men kan ändras eller kompletteras med Verva och Bid, i de fall där det är relevant.
  5. Sök och välj produkten via sökfunktionen för produkt.
  6. Fyll i de marginaler du vill använda eller klicka i beräkningstypen ”Fast pris” och fyll i det faktiska utpriset i respektive prislista.
  7. Spara formuläret.

Notera

Om du önskar att ange samma värde i alla prislistor kan du välja ”Fyll nedåt” vid fältet för värde 1 eller 2.

Prislogik för en specifik kund eller kundgrupp

Du kan komplettera de generella prislistorna med kundspecifika prislogiker. Du ges då möjlighet att kombinera en kund eller kundgrupp med en tillverkare, kategori eller produkt. Du kan sedan sätta en marginal på kombinationen. Gör så här:

  1. Klicka på ”Skapa” eller kopiera en befintlig prislogik.
  2. Ange namn, exempelvis ”Uddevalla Lasarett/HP Bärbart”.
  3. Ställ in de datum som gäller för prislogiken. Systemet föreslår datum.
  4. Ange beräkningstyp. Detta avser vilka inköpspriser som logiken skall tillämpas på. Normal är förvald men kan ändras eller kompletteras med Verva och Bid, i de fall där det är relevant.
  5. Välj det alternativ som ska kombineras med kunden med hjälp av rullgardinsmenyn vid respektive alternativ; tillverkare, kategori eller sök upp en produkt.
  6. Klicka i Typ ”Kundkopplad”. Fyll i den marginal som ska gälla för den kundspecifika prislogiken. Notera att det bara finns ett marginalfält för kundspecifika prislogiker.
  7. Klicka på ”Spara”.
  8. Koppla kund- och/eller kundgrupp under vyn Kopplade kunder och kundgrupper.
Prislogiker avseende Verva

Du kan som komplement till Verva-max, skapa prislogiker för Verva.  Detta är användbart speciellt för Samsungs och Lexmarks sortiment då deras indata för Verva saknar Verva-maxpris. En Verva prislogik skapas på samma sätt som övriga prislogiker med den skillnaden att man kryssar i för Verva under Typ. Viktigt att tänka på är att Verva prislogikerna beräknar utpriset på Verva-inköpspriset på produkten.

Observera att en prislogik kan gälla för fler än en pristyp.

Prislogik avseende kundunik Verva

Du kan även skapa kundunika Verva-prislogiker för en viss kund eller kundgrupp. Prislogiken avseende Verva beräknas på Verva-inköpspriset. Om inga Verva-logiker skapas så visas Verva-max för berättigade kunder.

Prislogik avseende BID

För att BID-priser ska fungera måste det finnas prislogiker på samma sätt som för övriga priser. Prislogiken avseende BID används tillsammans med BID-inköpspriset. Observera att du även kan justera BID-prissättning på kundnivå genom en kundunik BID-prislogik.

BID-prislogiken gäller om kunden är knuten till en kundgrupp som har ett giltigt Bid-avtalsnummer. Detta kan ni ange på kundgruppskortet.  Prislogiker som gäller BID skapas på samma sätt som övriga prislogiker med den skillnaden att BID bockas för under Pristyp.

Visa pris som text

I vissa fall kan det vara önskvärt att inte visa ett specifikt pris för en viss produkt. Detta kan till exempel gälla produkter där priset ändrar sig väldigt mycket på under dagen eller dyrare produkter. I Nettailer löses det genom att skapa en prislogik med fastpris. Genom att sätta priset till 0 kronor, så kommer inget pris att visas, istället visas den text där det står ”Ring”.

Prislogik avseende kundunik BID

Du kan även justera BID-priserna med hjälp av kundunika prislogiker. Dessa skapas på samma sätt som övriga kundunika prislogiker, se ovan, med den skillnaden att BID klickas i som beräkningstyp. De kundspecifika prislogikerna gäller alltid före de generella prislogikerna. Observera att BID-prislogikerna endast gäller för produkter med speciella BID-priser och för kunder som har BID-avtal.